اصول نصب رادیاتور
در این مقاله به اصول نصب رادیاتور پره ای , پنلی و فولادی خواهیم پرداخت .
تلفن : 09129352189 بدون تعطیلی
رادیاتورهای شوفاژ از لوازم تبادل حرارتی هستند که ممکن است , بسته به نوع لوله کشی و رادیاتور روشهای مختلف برای نصب رادیاتور شوفاژ داشته باشند .
رادیاتورهای پره ای , پنلی , فولادی , حوله ای , رادیاتور قرنیزی و دکوراتیو از انواع رادیاتورهای شوفاژ هستند که کاربردها , قیمت و طول عمر مختلفی دارند .
اضافه بر اندازه رادیاتور فاکتور مهمی که برای تعیین تعداد پره و طول رادیاتورها موثر است , بازده حرارتی رادیاتور مهم ترین عامل به حساب می آید , که در مارکها و مدلهای مختلف رادیاتور شوفاژ با یکدیگر فرق دارند .
اغلب تولیدکنندگان رادیاتور دفترچه مشخصات فنی ارایه داده و یا با فروشگاه و نمایندگی برند و یا با یک سرچ ساده از گوگل این ضریب حرارتی را بدست آورید .
در ادامه مطلب ضریب حرارتی چند مارک مشهور رادیاتور پره ای و پنلی در بازار ایران به شما ارایه میدهیم .
این روزها از دو مدل پره ای و پنلی یا متری برای نصب رادیاتور در منازل استفاده میشود که بستگی به برند رادیاتور و مدل آن راندمان حرارتی آنها متفاوت میباشند .
راندمان گرمایشی هر پره رادیاتور کال 500 یا صادراتی ایران رادیاتور 152 کیلو کالری .
ضریب تبادل حرارتی هر پره رادیاتور ترمو کالر 500 سایز 3 ایران رادیاتور 126 کیلو کالری .
بهره دهی گرمایشی هر متر رادیاتور پنلی فولادی 500 ایران رادیاتور 1650 کیلو کالری .
معمولا موتورخانه و پکیج های شوفاژ دیواری و زمینی تولید کننده های حرارتی هستند که در نصب رادیاتور پیش زمینه کار محسوب میشوند . وجود یک لوله کشی رفت و برگشت از پکیج گرمایشی یا موتورخانه به سمت رادیاتورهای توسط یک لوله اصلی و انشعابات آن نیز از احتیاجات نصب شوفاژ رادیاتوری میباشد .
با ما در خدمات تاسیساتی تهران همراه باشید تا با جزییات و اصول نصب رادیاتور پره ای و پنلی بیشتر آشنا شوید .
محاسبه تعداد و اصول نصب رادیاتور
جهت تخمین تعداد پره رادیاتور فاکتورهای مختلفی وجود دارد که بسته به شرایط جغرافیایی و محیطی محل نصب و بازدهی و ضریب حرارتی رادیاتور، ارقامی متقاوت حاصل میشود . اما به صورت معمول در شرایط آب و هوایی فصل زمستان نقاطی مانند پایتخت , شیراز و اصفهان برای آپارتمانهایی که سقف آن پشت بام است و یا طبقه ی پایین واحد مسکونی پارکینگ است 110 کیلوکالری برای هر مترمربع و برای طبقات وسط 90 کیلوکالری جوابگوی گرمایش را میدهد.
البته فاکتوری مانند وجود ساختمان همسایه , دیوار مجاور آپارتمان یا در معرض سرما بودن آن هم تاثیرگذار است و اینکه ساختمان در معرض بادهای زمستانی باشد یا در پناه ساختمان دیگری باشد . البته نوع و سایز لوله کشی ساختمان نیز در اصول نصب رادیاتور مد نظر قرار میگیرد .
به عنوان نمونه یک آپارتمان 80 متری در طبقه سوم ساختمان تعداد رادیاتوری لازم است که پاسخگوی 6500 کیلو کالری بوده و بر اساس حجم گرمایشی ,رادیاتوری که قصد تهیه آنرا دارید , اقدام به خرید آن نمایید .
با این حساب آپارتمان 80 متری شما نیاز به حدود68 پره رادیاتور نیاز دارد , که هر پره ظرفیت حرارتی 100 کیلوکالری را داشته باشد .
در مورد تخمین متراژ طول رادیاتورهای پانلی نیز میتوانید , 6500 کیلو کالری را تقسیم بر ضریب حرارتی هر متر از برند رادیاتور مورد نظر مینمایید . مثلا اگر ظرفیت حرارتی هر متر رادیاتور پنلی 650 باشد شما به ده متر رادیاتور پنلی برای گرم کردن منزل 80 متری خود نیاز دارید .
بدیهی است که در این برآورد تعداد و طول رادیاتور نصب رادیاتور حمام نیز محاسبه میشود .
اندازه رادیاتور پنلی و پره ای
تولید رادیاتورهای پنلی در طول 60 ,80 , 120,100 ,140 و 160 سانتیمتر است .
رادیاتورهای پره ای هم در تعداد پره های 5 ,7 ,10 و 20 پره به بازار عرضه میشوند . عرض پره های رادیاتور نیز معمولا 5 , 6 سانتی یا 8 CM هستند .
آکس یا فاصله بین دو لوله رفت و برگشت رادیاتور نیز معمولا 50 سانتی متر است , اما برخی برندهای رادیاتور پره ای در آکسهای 35 و 60 نیز رادیاتور دارند .
رادیاتور پره ای یا پنلی
متریال اصلی رادیاتورهای پره ای آلومینیوم میباشد که در برابر خوردگی استحکام بیشتری نسبت به رادیاتورهای پنلی که از جنس فولاد هستند ,از خود نشان میدهند . پس بهتر است برای محیطهای مرطوب از رادیاتور پره ای استفاده کنیم .
اما نکته ای که ممکن است ما را ترغیب به استفاده از رادیاتور پنلی نماید , استفاده از پکیج گرمایشی است . چراکه جنس مبدلهای پکیج دیواری از مس بوده و اگر از رادیاتور آلمینیومی استفاده کنید , موجب ایجاد یونیزاسیون بین ملکولهای مس و آلومینیم و آزاد شدن اکسیژن و در نتیجه هوا گرفتن سیستم شوفاژ میشود و شما را مجبور میکند که هر چند وقت یکبار هوا , هر از چندی رادیاتور شما هواگرفته و بایستی با هواگیری , مشکل را رفع نمایید .
البته رادیاتورهای پره ای آلومینیومی از جنس مرغوب کیفیت بهتری نسبت به رادیاتورهای پنلی داشته و در صورت خرابی هم میتوان با حذف یا تعویض پره معیوب از آن استفاده کرد . در صورتیکه سوراخ شدن رادیاتور پنلی راهی جز تعویض کل رادیاتور برای ما باقی نمیگذارد .
شستشوی رادیاتور
در بسیار از رادیاتورها , هواگیریهای پی در پی افاقه نکرده و در صورت رسوب گرفتگی رادیاتور تقریبا رادیاتور از کار میفتند . با بررسی همه دلایل احتمالی به این نقطه میرسیم که رادیاتور مورد نظر باید که تمیز شود . شستشوی رادیاتور معمولا با فشار آب سرد یا گرم انجام میشود و اگر رادیاتور شما آلومینیومی باشد , از اسیدهای رقیق هم میشود استفاده کنید , اما برای شستشوی رادیاتور پنلی به هیچ وجه از اسیدها و مواد شیمیایی استفاده نکنید , چون مقاومت فولادی در برابر اینگونه مواد شیمیایی بسیار کم است .
دقت کنید اطراف و روی رادیاتور تمیز و خالی باشد , که علاوه بر افزایش گرمای آن , باعث جلوگیری از تولید گردهای سیاه داخل منزل شما میشود .
طریقه نصب شوفاژ
پس از اجرای لوله کشی شوفاژ و نصب اتصالات مربطه مانند بوشن یا زانوی یک سردنده , برای نصب رادیاتور ابتدا باید شیر رادیاتور را به اتصالات لوله شوفاژ وصل نماییم . لوله کشی شوفاژ یک لوله رفت و یک لوله برگشت دارد که فاصله این دو معمولا 50 سانتیمتر میباشد .
در حال حاضر در اغلب لوله کشی های شوفاژ بیشتر از لوله اتصالات پلاستیکی , پلیمری و پنج لایه برای لوله کشی شوفاژ استفاده میشود. برای همین در حال حاضر برای نصب رادیاتور از زانو و بوشن یکسر فلزی برای متصل کردن به به نیپل یا مغزی و سپس شیر رادیاتور در انتهای لوله کشی مهیا میشود .
طریقه نصب رادیاتور پره ای
رادیاتورهای پره ای در 4 سمت دارای رزوه های محل اتصال هستند . 2 عدد از سمت چپ یا راست آنها بایستی بوسیله درپوش رادیاتور در قسمت پایین و شیر هواگیری در قسمت بالا نصب شده و سمت دیگر به شیر و زانوی رادیاتور متصل میشوند . برای اتصال به شیرهای رفت و برگشت , شیر هواگیری و محل انسداد یک بسته مخصوص اتصالات رادیاتور پره ای به نام درپوش ماسوره وجود دارد که در سایز بندی 2.5 , 3 و 4 وجود دارند . البته رادیاتور جدید ایرانی به خصوص برند ایران رادیاتور و بوتان فقط در قطر 1 اینچ یا 3 تولید میشوند و فقط برخی از رادیاتور پره ای در گذشته سایزبندی متفاوت داشته اند .
اتصال درپوش به ماسوره اغلب با کمک واشر لاستیکی یا کاغذی انجام شده و از یک سو در قسمت تحتانی درپوش انسداد , در قسمت فوقانی درپوش شیر هواگیری و در طرف مقابل به شیر رادیاتور رفت و شیر زانو متصل میشوند .
جهت پیچش 2 تا از این درپوش ماسوره ها چپ گرد و 2 تا از آنها راست گرد میباشند که بسته به اینکه شیر رادیاتور در راست یا چپ قرار میگیرند , محل نصب درپوش ها نیز تغییر میکند .
بعد از متصل کردن اتصالات مربوطه محل نصب بست رادیاتور را بوسیله قلم مشخص کرده و پس از سوراخ کاری و نصب بست پرچمی به دیوار , رادیاتور روی کار قرار گرفته و شیرهای رادیاتور نیز نصب میشوند .
اگر پکیج و موتورخانه در حال کار هستند بهترست که شیرهای رادیاتور باز و هواگیری شده , تا در صورت نشتی لوله شوفاژ یا اتصالات مربوطه , رفع عیب کنیم .
طریقه افزایش تعداد پره رادیاتور
راهکار زیاد کردن پره رادیاتور یا کوپل کردن بلوک بسته به نوع رادیاتور دارد . برخی رادیاتورهای پره ای مانند آلفام و کریستال قابل افزایش پره نبوده و تقریبا میتوان گفت که فقط رادیاتور های ایران رادیاتور قابل افزایش و کوپل کردن میباشند . برای این کار هم چند پره رادیاتور همانند خود رادیاتور موجود با همان اندازه کافی است . 2 عدد مغزی مخصوص و هم اندازه قطر رادیاتور و یک آچار همین سایز نیز برای اتصال یا کوپل کردن رادیاتور نیاز میباشد . آب بندی مغزی رادیاتور با واشر انجام میشود .
نصب رادیاتور پنلی
رادیاتورهای پنلی روی خود رزوه 1/2 داشته و معمولا درپوش و محل نصب شیر هواگیری روی آن آماده است و تفاوت چندانی با نصب رادیاتور پره ای ندارد . رادیاتورهای پنلی قابل اتصال به یکدیگر نبوده بهتر است بسته به متراژ مورد نیاز تهیه شود .
انواع رادیاتور
رادیاتور شوفاژ هم مانند بسیاری از تجهیزات تاسیسات ساختمان , چه از لحاظ ساختار و چه از نظر متریال شاهد سیر تحولاتی بسیاری بوده است .در گذشته اغلب رادیاتورها از نوع رادیاتور فولادی پره ای با تعداد پره های مختلف بودند. رادیاتورهای فولادی امکان کم و زیاد شدن پره ندارند. در صورت سوراخ شدن رادیاتور فولادی , تعمیر آنها ارزش ندارد .
رادیاتور های پره ای آلومینیومی که در برندهای مختلف تولید میشوند و در حال حاضر رایج ترین نوع رادیاتور هستند. در برخی مارکهای ضعیف تر امکان کاهش یا افزایش پره رادیاتور وجود ندارد. اما در برندهای معروف مانند ایران رادیاتور و بوتان امکان اضافه کردن ,کم کردن و حذف پره های معیوب وجود دارد. این نوع رادیاتورها به خصوص ایران رادیاتور با مدل ترمو و کال از مرغوبترین و پربازده ترین نوع رادیاتور میباشند.
رادیاتور پنلی فولادی یا متری که در سالهای اخیر متداول شده است. کم و زیاد نمیشود و کارایی و طول عمر رادیاتور پره ای را ندارد .
رادیاتور حوله خشک کن حمام که در پره ها و تعداد لوله های مختلف و طرحها و رنگهای متفاوت در بازار موجود است. همانطور که از نامش معلوم است برای حمام و سرویس های بهداشتی به کار میرود.
رادیاتور قرنیزی که اخیرا در برخی اماکنی که فضای کم و محدودی دارند به صورت قرنیز نصب میشوند. البته رادیاتورهای دیگر دکوراتیو هم وجود دارند که در سایت خدمات لوله کشی تهران پایپر میتوانید با ذکر جزییات راجع به آنها بخوانید .
تعمیر شوفاژ
در صورت سوراخ شدن رادیاتورهای پره ای , میتوان با حذف یا اضافه کردن دوباره از آنها استفاده مجدد کرد . جوشکاری رادیاتور از هر جنسی که باشد ارزش هزینه را ندارد , چرا که شما بایستی به اندازه هزینه خرید به جوشکار رادیاتور دستمزد پرداخت کنید .
هزینه نصب رادیاتور
هزینه نصب رادیاتور بسته به تعداد رادیاتور , سرهم کردن , نوع لوله کشی دارد . معمولا در ساختمانهای نوساز همراه با قیمت لوله کشی ساختمان توافق میشود و هزینه هر عدد بین 80 تا 100 هزار تومان است . اما اگر تعداد رادیاتور کم باشد حدودا بین 150 تا 200 هزار تومان هزینه نصب هر عدد رادیاتور میباشد .